Valea Ciresilor

Masterplan de peisagistica pentru un ansamblu rezidential din zona Corbeanca

Desi are un caracter privat, peisagistul a vazut in Valea Ciresilor locul ideal al unei familii care, dupa tumultul orasului, alearga spre linistea si intimitatea atat de necesare celor care duc o viata activa.
Conceptul (masterplan de peisagistica) se bazeaza pe deschidere, comunicare, socializare, fara a se pierde din vedere intimitatea. In acest sens, peisagistul nu a dorit ingradirea totala a proprietatilor, ci, mai degraba, crearea unui sentiment de comunitate locala unde locuitorii sunt prieteni unii cu altii, copiii lor isi desfasoara activitati recreative impreuna. Ziduri mici, in ton cu arhitectura fatadelor caselor, isi fac prezenta la frontul stradal, dar si intre proprietati, sub forma unor jardiniere pline cu flori si plante decorative.
Strazile cartierului din acest masterplan de peisagistica sunt specifice unor orase verzi, cu deschideri largi, cu aliniamente de arbori foiosi de talia I (Platanus Acerifolia, Quercus Robur). S-ar putea spune ca, din punct de vedere peisagistic, cartierul este unul al culorilor. De la rosul caramizii aparente de pe fatadele caselor si ale zidurilor de delimitare a proprietatilor, pana la materialul dendrologic propus, acest mixt cromatic isi gaseste apogeul in perioada primaverilor, cand fructiferii decorativi (Prunus Serulata, Cercis Siliquastrum, Prunus Khanzan, etc.) renasc de fiecare data altfel.

In definitiv, suntem intr-o vale a ciresilor!

Circulatia pietonala prevazuta in acest masterplan de peisagistica este dicret marcata prin dale de piatra incorporate in gazon, nebordurate. Parcajele auto sunt amplasate in fata caselor, fara garaje sau alte constructii care ar deteriora imaginea unui cartier rezidential verde.
Parcul nu face nici el nota discordanta in prezentul masterplan de peisagistica, din contra, este o componenta activa a vietii locuitorilor din Valea Ciresilor. Aici, copiii isi regasesc nevoile de socializare si recreere in spatii special amenajate, naturale sau cu piese de jaca dispuse pe categorii de varsta. De asemenea, ei se pot plimba cu bicicleta sau cu rolele pe o alee generoasa cu o lungime de 200m.
Pentru tineri arhitectul peisagist a prevazut doua zone de socializare, una in capatul vestic al sitului, iar cealalta, in fapt, atractia principala a parcului, zona centrala unde a fost amenajat un bazin decorativ rectangular, amplasat pe un deck din lemn cu mici volume pentru sezut si odihna.
Parcul propune locuitorilor sa se plimbe pe aleile lungi, sinuoase, mobilate cu bancute din lemn sau piatra. Generos prin lungimea lui, parcul ofera posibilitatea locuitorilor de a se intalni, socializa, de a-si creste copiii intr-un climat sanatos, curat. Nu in cele din urma, parcul este liantul care ii va imprieteni pe locuitorii cartierului rezidential Valea Ciresilor.


Beneficiar: –
An: 2010
Stadiu: Studiu de solutie