Gradina GS, Bucuresti

Situata in “buricul Bucurestiului”, in strada Matei Voievod, gradina este o continuare a arhitecturii casei, o arhitectura ce aminteste de vestitele “palazzi italiani”, cu coloane puternice la fatade, cu ferestre inalte, generoase, specifice unei gradini clasice.

Amenajarea acestei gradini clasice trebuia sa intre in acest joc al noului cu vechiul. Astfel, peisagistul a optat pentru un design al gradinii simplu din punct de vedere al functionalitatii, dar spectaculos in cadrul general al compozitiei.

Cotele spatiului locuibil si ale terasei principale fiind superioare terenului propriu-zis, peisagistul nu a permis sudarea fortata a gradinii de casa, ci, din contra, a unit aceste doua componente esentiale printr-un taluz generos, lin, ce coboara de la cota de 0.85 a terasei pana la 0.00 a terenului. In mod normal, astfel de proiecte de gradini clasice creeaza dificultati in respectarea trasaturilor specifice, istorice ale gradinilor. In cazul de fata, avantajat de arhitectura speciala a casei, dispunerea spatiilor locuibile precum si a componentelor exterioare (terasa, piscina infinity), parti integrate ale casei, peisagistului i-a fost foarte usor sa creeze si sa dispuna zonele functionale ale gradinii: zona de meditatie (doua banci din piatra la umbra unei arcade cu coloane); zona de recreere (lac decorativ si gradina orientala); zona de socializare (terasa inferioara cu masa si barbeque).

Spectacolul creat de vegetatie este unul aparte. Specii diverse de arbori foiosi de talie mare furnizati de cei de la Natural Design imbraca gradina pentru o intimitate totala. De asemenea, importante grupuri de rasinosi isi vor aduce aportul pozitiv in profilul fatadei casei, prin amplasarea lor in extremele cladirii punand astfel in evidenta arhitectura casei. Lacul decorativ este unul de dimensiuni relativ mici, dar special pus in evidenta de vegetatie precum si de pestii care il vor popula.

Intr-o goana teribila dupa nou, dupa modernism, conceptul acestei gradini clasice din strada Matei Voievod isi gaseste ca partener de viata casa ce guverneaza spatiul, intr-un prezent cu radacini puternice ale trecutului, un spatiu nou creat ce nu-si uita originile.

Beneficiar: Privat
Constructor: Natural Design
Stadiu: Finalizat in 2015