Piatra naturala in amenajarile peisagere


Back to News
amenajarea gradinii ca un lounge exterior

De ce alegem piatra naturala in amenajarile peisagere?

Fie ca vorbim despre gradini rezidentiale, fie despre spatiile urbane amenajate, preferam placarea aleilor si a piatetelor urbane cu piatra naturala.
Piatra naturala este un material spectaculos indiferent de unghiul din care privim aportul naturii in vietile noastre.
amenajarea unei gradini mici din bucuresti
Evident, fiecare om este obisnuit cu lumina, culorile si atmosfera de care este inconjurat, asadar, marea majoritate vom tinde sa alegem,atunci cand este cazul, materialele naturale. Aici intervine si prima greseala a arhitecturii contemporane, cel putin la nivelul Romaniei, pentru ca timpul scurt propus de catre Beneficiar si cererile exagerate vin in contrasens cu ceea ce inseamna „arhitectura peisajului”. Gradina pe care o planuiti sau pe care va doriti sa o construiti pentru a definitiva intregul concept al vietii rezidentiale trebuie sa functioneze. Aceasta functionare nu defineste cateva sisteme pe care in mod normal le veti avea in spatiul exterior, ci comunicarea intre interior-exterior, intre om si constructie si intre om si natura.
Asadar, revenind la subiectul principal, piatra naturala si de ce o folosim, mai jos, cateva mituri explicate despre material.

Costuri ridicate

Costurile placarii cu piatra naturala, depasesc, ce-i drept, costurile placari cu gresie sau orice fel de material artificial. Comparatia este inutila, gresia are un grad de rezistenta mult inferior oricarui tip de piatra naturala (marmura, travertin, granit, calcar,etc). Piata din Romania este destul de incarcata de gresie si faianta „calitatea II”, ceea ce inseamna uz comercial. Pentru a va putea face un calcul real al costurilor, in raport cu calitatea materialului folosit, trebuie sa va indreptati catre gresia „calitate I”.

Lipsa culorilor vii

Piatra naturala, vine cu un spectacol de culori si forme care depasesc prin alternanta lor, paleta de culori a materialelor artificiale pentru exterior. Cumva, producatorii acestor materiale artificiale se rezuma la cateva nuante de gri pentru dalele pe care le propun si multe culori total iesite din contextul naturalului cand vine vorba despre pavelele prefabricate autoblocante care ne imbie privirea la fiecare colt al urbanului cotidian cu aceste nuante de rosu, caramiziu, galben si chiar albastru.
piatra naturala in amenajarile peisagere
Piatra naturala montata pe o suprafata generoasa, nu va avea acelasi desen si aceeasi nuanta, asta face din acest material ceva unic si spectaculos. Culorile pavajului din piatra naturala in amenajarile peisagere vor comunica intotdeauna cu materialul dendrologic aflat in spatiu. In cazul in care va doriti sa asortati culoarea pavajului cu dulapul de haine, ar trebui sa cumparati prefabricatele despre care vorbeam mai sus. Din nou, pentru a putea face o comparatie sustinuta, cautati informatii si mergeti sa vedeti lastre de piatra naturala din care se vor taia piesele pentru pavaj.
piatra in amenajarile peisagere

Suprafata alunecoasa

Majoritatea materialelor sunt antiderapante, prin natura lor,nu creaza disconfort in timpul ploilor si nu veti aluneca pe ele mai mult decat pe gresie sau prefabricate glazurate. Daca folositi materiale alunecoase (marmura, onix), incercati sa le aplicati pe suprafete mici si mai putin circulate.
amenajarea gradinii ca un lounge exterior
Inca o bucurie arhitecturala de care poate vreti sa va aduceti aminte este piatra cubica. Incercam sa reinviem utilizarea acestui material, piatra naturala in amenajarile peisagere care pe bulevardele mari din Bucuresti a fost masacrat turnand asfalt peste el si frumusetea si istoria pe care le reflecta. Vestea buna este ca puteti folosi piatra cubica in amenajarea gradinii dvs, daca sunteti la fel de nostalgici la gandul Bucurestiului nesufocat.
Folosim piatra naturala pentru frumusetea ei, pentru simplitatea cu care invaluie orice spatiu si pentru ca natura niciodata nu este depasita de „trend”.

Back to News

Tags