apa in amenajarea gradinilor

Apa in amenajarile gradinilor

Apa in amenajarea gradinilor este un element, de multe ori, indispensabil. Fara apa, o gradina poate parea lipsita de viata. In proiectele noastre folosim apa in toate formele ei: lacuri, iazuri, caderi pe roci gigantice sau pe pereti arhitecturali, cu dispersie verticala sau sub forma piscinelor, forme si jocuri care trebuie sa atraga privitorul intr-o calatorie continua.

Inca de la inceputurile arhitecturii peisagere, apa a fost folosita in designul gradinilor si parcurilor ca un factor estetic esential pentru peisaj. Apa a fost dintotdeauna elementul care rupe monotonia materialelor dure ale peisajului, punct de atractie, de multe ori, o punte intre peisaj si constructii. De asemenea, apa este unul dintre putinele elemente neutre pe care nu le poti incadra la “artificial/construit” sau “natural”.

Daca in arhitectura bizantina apa reprezenta simbolul vietii, al sanatatii si civilizatiei, cand oamenii acelor vremuri stiau ca apa este un element indispensabil Raiului, pentru ei, o gradina cu patru rauri, astazi intalnim apa in aproape orice colt al naturii sau al amenajarilor umane, in toate formele ei.

apa element de rupere a monotoniei

Rolul apei in estetica peisagera

Miscare – Apa se misca permanent. Fie in urma curgerii, intalnind obstacole, fie in lacuri, datorita curentilor de aer sau a vietatilor din si de langa ape.

Sunet – Apa produce sunet in urma curgerii ei, a caderilor sub forma cascadelor sau a rezistentei opuse de diferite obstacole aflate in calea ei, ziduri, roci, etc..

Ecosistem – Apa atrage pasari, insecte in jurul ei. De asemenea, apa poate inseamna si viata acvatica (pesti, broaste testoase, etc.)

Lumina – De multe ori, luciul apei se comporta ca o oglinda care reflecta razele soarelui in forme si culori minunate. Nu in ultimul rand, plantele, rocile, constructiile si chiar cerul cu norii lui se reflecta in luciul apei in forme incredibile. Pe timp de noapte, apa ofera posibilitatea instalarii unor corpuri de iluminat pentru decor si, impreuna cu acestea, ne dezvaluie scenarii cu umbre si lumini unice.

Culoare – Piscina este un element arhitectural important in gradinile contemporane. Fara apa, piscina nu ne ofera multe, dar texturile mozaicurilor acestor constructii sub luciul apei, aflat mereu in miscare, ne ofera cu totul o alta imagine.

apa element de reflexie in gradini

Tags